Skriva avtal – vad gäller vid avtalsskrivning?
Ett avtal, vad är det? I sin enklaste form är det en överenskommelse mellan två parter.
I Sverige krävs det enligt lag två saker för att skriva avtal, ett erbjudande (jur. anbud) och en accept. Det spelar ingen roll om det är skriftligt eller muntligt. I alla fall inte innan det blir en konflikt om vad som avtalats. I verkligheten är det förstås inte så enkelt.
Vad krävs för att ett avtal ska vara giltigt?
Vad som krävs för ett avtal beror till stor del på vilken typ av avtal det handlar om. Det beror också på vilka och hur många parter som är inblandade samt om det är ett löpande eller tidsbestämt avtal. I sin enklaste form består ett avtal av ett anbud och en accept, och det kan vara muntligt eller skriftligt.
Det är en stor skillnad i både information och villkor mellan ett anställningsavtal och ett löpande leveransavtal. Avgörande är att all relevant information finns med för att avtalet ska vara meningsfullt.
Viktigaste delarna att tänka på:
- Avtalsperiod
- Uppsägningstid
- Omfattningen
- Juridiska/enskilda parter
Vem får ingå ett avtal?
För att skriva avtal behöver man vara myndig. I övrigt får vem som helst ingå ett avtal. Om det gäller ett företag eller en annan juridisk person är det däremot viktigt att den som skriver under avtalet är firmatecknare eller har rätten att skriva avtal.
Bra tips är att ta reda på vilka rättigheter du själv har för att skriva avtal.
Vem ansvarar för att uppfylla avtalet?
Om avtalet tecknas mellan två juridiska parter (företag) är det upp till företagen att uppfylla avtalet. Alltså finns det inga skyldigheter för enskild person att uppfylla avtalet.
Det är därför avgörande vad som är överenskommet i avtalet. Därför behöver samtliga avdelningar och involverade personer känna till och ges möjlighet att uppfylla avtalet enligt förväntningar.
Hur kommer man ur ett avtal?
En av de viktigaste punkterna i ett avtal är hur det kan avslutas. Vilka villkor gäller för att man ska kunna avsluta det? Hur lång är uppsägningstiden? Finns det möjlighet till förlängning? Förändras villkoren vid förlängning? Indexreglering? Ja, antalet potentiella villkor och regler är oöverskådliga. Men de kan vara avgörande för ett företags överlevnad.
En bra grundregel är: Skriv inte under något du inte förstår hur du kan ta dig ur.
Börja med tydliga processer
Det finns många fallgropar i avtal, avtalssignering och avtalshantering. Genom tydliga processer, avtalsmallar och god överblick på avtalen förenklas avtalsprocessen i det dagliga arbetet. Både vid upprättandet av avtalet och under avtalets löptid.
För att underlätta hela avtalsprocessen finns det digitala lösningar. Allt från avtalssignering till kontroll på avtalen under giltighetstiden. Dessutom kan fler personer behöva tillgång till avtalen för att kunna uppfylla villkoren.