Checklista vid nyanställning
Vid en nyanställning finns det en hel del att ta hänsyn till för att säkerställa en smidig onboarding-process.
Att ha en genomtänkt och strukturerad process för nyanställningar kan bidra till att den nya medarbetaren känner sig välkommen, uppskattad och motiverad att göra sitt bästa på jobbet.
Saker att tänka på före anställningen
Givetvis så handlar det om olika saker eller rutiner beroende på vilket företag det gäller. Fundera på vad som behöver vara klart innan den nyanställda personen börjar sin anställning.
Vad behöver personen ha för saker på plats första arbetsdagen för att känna sig välkommen. Det är lätt att man t.ex missar att göra en beställning eller bokning vilket gör att den anställde blir sysslolös under en period. Därför är det viktigt att tänka igenom de steg som ska vara klart innan anställningen påbörjas och göra en checklista för dessa. Om vi tar ett kontorsjobb så kan vi tänka oss att följande saker behöver vara på sin plats.
- Arbetsplats: Skrivbord, kontorsstol
- Arbetsutrustning: Dator, tangentbord, skärm, mus, musmatta
- Mjukvara: Program, användarnamn, lösenord
- Telefon: Telefon och abonnemang
- Passerkort
- Löneadministration
Tillgång till de digitala lösningarna
Tre tips att tänka på när det kommer till de digitala lösningarna.
- Tillgång till nödvändiga verktyg och system:
Se till att den nya medarbetaren har tillgång till alla digitala verktyg och system som behövs för att utföra sina arbetsuppgifter. Det kan inkludera e-postkonto, interna kommunikationsplattformar, molnbaserade system och eventuella branschspecifika programvaror. - Utbildning och support: Erbjud utbildning och support kring användningen av de digitala verktygen. Det kan innebära intern och extern utbildning (direkt från systemleverantören).
- Uppföljning och feedback: Följ upp med den nya medarbetaren regelbundet för att säkerställa att de känner sig bekväma med de digitala verktygen och att de har all den support de behöver. Ge också möjlighet till feedback så att eventuella förbättringar kan göras.
Så preppar ni inför nyanställning
Känns det överväldigande? Det kan vara en hel del saker att tänka på vid nyanställning. För att vara säker på att starten för din nya kollega blir så bra som möjligt och att inget faller mellan stolar är det viktigt att bena ut nedan fyra punkter.
- Skapa: Checklista nyanställning
Att skapa egna checklistor är ett kraftfullt verktyg för att organisera och hantera uppgifter effektivt. Genom att skapa sina egna checklistor kan man säkerställa att inga viktiga steg glöms bort och att arbetsprocessen blir strukturerad och transparent. - Sätta slutdatum för när något ska vara klart
När du skapar en checklista bör du inkludera slutdatum för när varje punkt ska vara klar. Att sätta tydliga deadlines hjälper till att hålla arbetet på rätt spår och skapar incitament för att slutföra uppgifter i tid. - Vem äger ansvaret
För att ytterligare tydliggöra ansvarsfördelningen är det viktigt att ange vem som är ansvarig för varje punkt på checklistan. Genom att tilldela specifika personer ansvar för olika uppgifter kan man undvika förvirring och säkerställa att alla vet vad som förväntas av dem. - Uppföljning
Efter att checklistan är skapad och uppgifterna är fördelade är det avgörande att följa upp och utvärdera framstegen regelbundet. Detta kan göras genom att schemalägga möten eller genom att använda digitala verktyg för att hålla koll på statusen för varje uppgift. Genom att aktivt följa upp kan man identifiera eventuella hinder eller förseningar och vidta åtgärder i tid.
Vill du veta mer om QNOVA eSignering?
Snabbt, enkelt och säkert. Våra godkända metoder fungerar på alla telefoner, datorer och operativsystem.
Vill du veta mer om QNOVA eSignering?
Snabbt, enkelt och säkert. Våra godkända metoder fungerar på alla telefoner, datorer och operativsystem.