Dyrt att inte övervaka avtal

Dyrt att inte övervaka avtal

Att övervaka avtal blir allt mer viktigt, nedan två artiklar från SVT som publicerades 10 oktober sätter ett värde på missad övervakning. För dessa fall rör det sig om en prenumeration/abonnemang där det inte funnits en regelbunden uppföljning. Det visar sig också att kommunerna i detta fall inte ens klarat av att leta fram avtalen för att granska dem. Att då kunna samla alla avtal i eget system för övervakning, uppföljning och påminnelser blir otroligt viktigt.

”Blufföretag lurade skola: Här ligger lysrören värda 300 000 kronor”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/har-ligger-lysror-for-300-000-kr-blufforetag-lurade-skola

”Köpte vanligt vägsalt för 15 skattemiljoner – borde ha kostat 100 000 kronor”
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/kopt-vagsalt-for-15-skattemiljoner-kunde-ha-kostat-100-000-kronor

Det är Uppdrag Granskning som har granskat avtalsbristerna hos kommunerna och deras reportage kommer visas den 10 oktober kl 20.00 på SVT.
För att förhindra att ett avtal blir inkorrekt accepterat behövs kontrollfunktioner innan avtalet blir påskrivet. När ett avtal upprättas bör det finnas en process för inköp som ska genomföras innan ett inköp kan göras. Detta löses enkelt med QNOVA eProcess där inköpsförfrågningar över en viss prisnivå behöver attesteras av personer inom organisationen. Med koppling till QNVOA eAvtal så erbjuds en tydlig överblick på vad liknande avtal kostat tidigare.