Bättre koll på SSL-certifikaten med digital avtalshantering

Bättre koll på SSL-certifikaten med digital avtalshantering

Bättre koll på SSL-certifikaten med digital avtalshantering.

SSL-certifikat eller alla typer av certifikat är affärskritiska i den digitala världen. Vanligen ska de förnyas var 13:de månad, vissa har längre intervall. Det är lätt att det hamnar mellan stolarna. Speciellt om de ska förnyas mitt i semestern. Om du missar att förnya kan kritiska system gå ner.

Vad är SSL-certifikat?

Man använder SSL-certifikaten för att verifiera säker, krypterad kommunikation mellan två parter. Eller signering av information för att validera äktheten. Certifikaten säkerställer att det är korrekt sändare och mottagare och att informationen inte förändrats. Sedan ett par år tillbaka förhindrar de flesta vanliga webbläsare access till en vanlig webbsida om webb-servern inte har ett giltigt SSL-certifikat. De flesta avbrott på Office 365 de senaste åren har varit på grund av att personal hos Microsoft missat att förnya sitt SSL-certifikat. Så det är både små och stora företag som kan missa denna typ av förnyelser.

SSL-Certifikaten finns i hela verksamheten.

Det är ju inte bara dina webbplatser som behöver certifikat. Du kan även använda dem för olika typer av inloggning via SSO, till exempel ADSF, SAML, JWT eller OAuth. Och alla servrar för epost, ftp och VPN men även för till exempel wifi accesspunkter. Många företag är även beroende av certifikat för passerkort och andra smarta inloggningskort. De är dessutom nödvändiga för dator till dator-kommunikation via API:er. Man kan konstatera att de helt enkelt är nödvändiga för att hålla alla dina system säkra. Och för att de ska rulla utan avbrott.

Utan SSL-certifikat stannar verksamheten.

Många affärskritiska system är beroende av giltiga SSL-certifikat. Ett smart avtalshanteringssystem hjälper dig att hålla koll så att du kan förnya dem i tid. Att det dessutom ska ske var 13:de månad gör inte saken enklare. Lägg in alla dina SSL-certifikat eller andra certifikat i din digitala avtalshantering tillsammans med dina övriga avtal. Med smarta påminnelser så slipper du många missar och avbrott.

”Med vår digitala avtalshantering som sköter påminnelser så minimerar vi avbrott runt certifikat för våra kunder.” Fredrik Norling, drift-ansvarig, QNOVA.

IT-avdelningarna arbetar hårt med att digitalisera olika processer på avdelningar i verksamheten så att de ibland glömmer att digitalisera sig själva. Skomakarens barn…

Vill du veta mer om hur du kan komma i gång med smart avtalshantering för dina SSL-certifikat?Kontakta QNOVA på 013-465 54 70 eller info@qnova.se.